Asunnoton nainen

Oon viime aikoina pohtinu asunnottomuutta, ja erityisesti sitä, millainen on asunnottoman naisen elämä. Miten ihmisellä ei ole keinoja taistella sitä vastaan? Voiko se olla valinta?

Eniten on yllättänyt se, miten yksinäistä asunnottomuus on lukemieni teosten ja katsomieni dokumenttien pohjalta. Olin kuvitellut mielessäni asunnottomien porukoita autiotaloissa, että siellä vallitsisi jonkinlainen yhteisöllisyys. Mutta todellisuusko onkin sitä, ettei kehenkään voi luottaa, eikä missään voi rentoutua. Syyt ja seuraukset ovat järkyttäviä, mikä ei tietysti tullutkaan yllätyksenä.

Luin Delphine De Viganin ”No ja minä”, jossa kerrotaan helppolukusesti mutta ajatuksia herättävästi lahjakkaan teinitytön ja asunnottomuudesta kärsivän nuoren naisen ystävyydestä. Kirjassa sivuutetaan monet raa’at tosiasiat, niistä annetaan vain vihjeitä.

Jäin miettimään monia lauseita ja ajatuksia, ja vertailemaan niitä omaan elämääni. Oon ite ollu vaan ”muka-asunnoton”, kun reissujen tai muuttojen välillä oon asunu äitin luona tai ystävillä.Pysyvä, pitkäaikainen asunnottomuus ja siihen päätyminen tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta.Ajatukselta, joka ei voisi olla totta täällä.

IMG_7025

Myös Yle areenassa on vielä noin kuukauden katsottavissa kiinnostava aiheeseen liittyvä dokumentti: Stacey Dooley: Nuoret kodittomat, jota suosittelen kaikille joiden elämä on liian mukavaa. Siinä seurataan detroitilaisten asunnottomien elämää.

Itselle tällaiset henkiset reissut huonommin voivien maailmaan on toisaalta todella rankkoja, mutta myös kiitollisuutta lisääviä. Ja välillä on vaan pakko muistuttaa itseään, millaista todellisuus voi myös olla. Se oma turvallinen kupla on toisaalta elintärkeä, mutta toisaalta kestävämpi, kun se puhaltaa uudestaan säännöllisin väliajoin.

Onko suomalaisilla asunnottomilla yhtä rankkaa, kuin ”suuressa maailmassa”? Voinko luottaa siihen, että täällä kaikki saavat ainakin jonkinlaisen perustoimeentulon ja asunnon?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s