Kuka lukee lapsellesi?

Tästä on nyt kohistu viime viikot, kuinka lapset ei enää opi puhumaan, kun niille ei puhuta ja kaikki vaan kattoo sitä pahaa somee koko ajan. Sekä aikuiset ja lapset. Yöllä ja päivällä. Lapsille ei puhuta eikä lueta.

IMG_9268

Muistan ite omasta lapsuudesta, että mulle luettiin paljon. Äiti luki kirjoja, ja mummo Raamattua ja Aku Ankkaa. Sitten yks kerta vaan 4-vuotiaana aloin nähdä ne sanat kun ne luettiin, ja sitten pian alkokin jo kyllästyttää kuunteleminen, kun ite pystyin lukemaan nopeempaa. Harjottelin ite lukemisnopeutta muun muassa Miami Vicen ja Matlockin tekstityksistä, ensin ehdin lukemaan vaan ekan sanan, sitten jo koko rivin, ja lopulta molemmat. Se oli mahtavaa! Sen jälkeen maailma aukeni, ja mä LUIN. Novelleja, runoja, romaaneja, sarjakuvia ja lehtiä laidasta laitaan. Tässä yksi ilmeisesti pikkusiskon ottama kuva musta ja kirjojen valinnanvarasta (huomatkaa huulipuna :D).

No tekstien maailma kiehto niinkin paljon, että lopputuloksena oon koulutukseltani äikän ope. Lapsille lukemisen pitäis siis olla itsestäänselvyys. Mutta yllätyksekseni se ei oo sitä ollu, vaan mun mielestä lukeminen on usein tosi tylsää, ja mun on pitäny pakottautua siihen. Jotenkin se ääneen lukeminen vaan etenee niin hitaasti ja lapset puhuu päälle. Silti meillä luetaan ääneen lapsille joka päivä vähintään kerran, ja monesti vielä illalla luetaan yhdessä lasten kanssa molempien isompien valitsema satu. Vauva ei osaa vielä valita.

Luin sellasesta tutkimuksesta (en valitettavasti löytänyt linkkiä) ihan lähiaikoina, jossa ydin oli se, että lukemaanopettamisessa tekniikka ei ookaan se olennaisin asia, vaan aikuisen osoittama kiinnostus. Eli aikuinen, joka aktiivisesti yritti opettaa lasta lukemaan, onnistu yhtä hyvin kun aikuinen, joka vaan ite luki lapsille ilman mitään erityistä tekniikkaa. Tärkeintä on siis lukee lapsille! Lukeminen lisää myös sanavarastoa ja kehittää varmasti monella tavalla ajattelua ja ymmärrystä. Lisäks se vahvistaa lapsen ja aikuisen välistä suhdetta.

Tavallaan nyt pääsee vielä helpolla, kun voi ite lukee lapsille, mutta todelliset haasteet alkaa todennäkösesti sitten, kun ne pitäis saada ite lukemaan tietokonepelien sijaan. Ja paljon pelotellaan mediassa myös siitä, että poikia ei kiinnosta lukeminen, että se on tyttöjen puuhaa. Toivon, että se fiktion maailma on meidän lasten mielestä tarpeeks mukaansa tempaava, ja yritän tarjota erilaisia kokemuksia kirjoista – livenä ja netissä. Iltaisin lapset myös kuuntelee äänikirjoja, samoja joita ite kuuntelin lapsena. Kuka muistaa Hyppeli-hiiren, kolme iloista rosvoa, Onnelin ja Annelin, Vinskin ja Vinsentin tai Uppo-Nallen?

IMG_8885

Kaikki keinot kannattaa siis ottaa käyttöön, ja meillä olikin kokeilukuukausi myös tästä Lasten Satukirjastosta, ja se on kiva vaihtoehto piirrettyjen katsomiselle ja pelaamiselle. Siellä on myös lapsille kivoja tehtäviä, ja olin ihan yllättyny miten hyvin meidänkin lapset osas jo ratkoa laskutehtäviä ja luoda omia tarinoita. Tää ei oo yhteistyöpostaus, eli suosittelen ihan vilpittömästi kokeilemaan ainakin ilmasen kuukauden verran, jos ite ei jaksa aina motivoitua lukemiseen tai haluaa vaihtoehtoja niille ainaisille piirretyille. Alla olevasta mainoslinkistä pääset tutustumistarjoukseen:

Uutuus! Kokeile Lasten Omaa Satukirjastoa yksi kuukausi veloituksetta.

Luetaanko teillä paljon?

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kuka lukee lapsellesi?

  1. Meillä luetaan lapselle päivittäin ja lisäksi lapsi itse selaa paljon kirjoja ja miettii kuvien perusteella sitä tarinaa. Lapsi on myös kovasti kiinnostunut kirjaimista ja sanoista ja haluaa oppia kirjoittamaan erilaisia sanoja. Nyt näyttäisikin siltä, että poika 5-v oppisi ihan pian lukemaan itse. Emme ole häntä varsinaisesti opettaneet vaan omasta kiinnotuksesta tämä on lähtöisin.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s