”Kyllä tyttökin voi olla älykkösmurffi!”

Lapset on nyt viime päivinä innostunu smurffeista, kun telkkarista tuli joku smurffileffa. Smurffit näkyy myös Netflixistä, joten ne pitäis saada heti päälle kun tullaan päiväkodista kotiin.

  
Mutta kuuntelin tässä yks päivä lasten juttelua:

”Mä haluun olla toi Välkky-smurffi. Kun se aina keksii kaikenlaista. Sä voit olla toi tyttösmurffi.”

Onpas tyhmää, ajattelin. Ja oonpa tyhmä kun en oo aiemmin ajatellu tätä ilmiötä. Uskomatonta että poika saa valita tosi monesta luonteenpiirteestä, että mihin stereotypiaan haluu samaistua, ja tytöllä on vaan se yks vaihtoehto, ”naiseus” on yks luonteenpiirre muiden joukossa. Heti piti sitten kommentoida lasten keskusteluun että ”kyllä tyttökin voi olla Välkky-smurffi!”.

Charlesille piti sit pauhata et ois nyt ees 2 vaihtoehtoa tytöille. Vaikka se ruma ja älykäs tai kaunis ja tyhmä..:D Vaikka vaikeehan mun tytön ois niistä valita, kun se on erittäin kaunis, hyvin naisellinen ja todella kekseliäs ja harvinaisen fiksu!

  

Mua ei itteeni juuri stereotypiat katsojana haittaa, kun ne on itelle kumminkin niin läpinäkyviä. Lasten viihteen suhteenkin oon aika tiedostava, eli väkivaltaset tai levottomuutta lisäävät piirretyt on karsittu ohjelmistosta. Tuliko nyt uus kategoria kiellettyihin ohjelmiin?

No ei. Ajattelin lähestyä tätä asiaa, kuten montaa muutakin eettistä kysymystä: keskustelemalla mun lasten kanssa. Se on huomattavasti helpompaa kun alkaa taistelemaan aggressiivisesti jotain tahoa vastaan, tai kieltää lapsilta joku asia kokonaan. On tietenkin tilanteita, jossa edellämainitut vaihtoehdot on niitä oikeita. Mutta mä en nyt tällä kertaa ala spreijaamaan smurffinkuvia tai lähettämään sen tekijöille vihapostia.

Viime viikkoina pinnalla blogeissa on ollu Anttilan sukupuolirooleja korostava lelumainonta (Emmi Nuorgam) ja raiskaussyytösten valjastaminen rasismin käyttöön (Nettles&slime). Mä uskon, että lapset on ite niitä, jotka näitä sukupuolirooleja eniten korostaa (tätä on tutkittu päiväkodeissa ja todettu sama, luin aiheesta pedagogisten opintojen aikana). Eikä sukupuolissa oo mitään väärää tai pelättävää. Jotkut jopa osuu siihen stereotyyppiseen kategoriaan. Mutta mun mielestä jokaisen vanhemman pitää tarjota omalle lapselleen mahdollisuus leikkiä miten haluaa, nukeilla tai roboteilla tai jotain siltä väliltä. Ihmiset on kuitenkin yksilöitä, ei sukupuolia.

Miettikää siis vanhemmat ja lasten aikuiset ystävät, millaiseen maailmaan haluatte lapsien kasvavan, ja jutelkaa asioista niiden lasten kanssa, älkää pelkästään somessa tai keskenänne!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s