Miten opettaa lapsi lukemaan?

Sitten kun lapset on saanu opetettua olemaan ilman tuttipulloa ja tuttia, ja käymään potalla, niin seuraavaks stressinaiheeks voi sitte valita vaikka lukemaan oppimisen. Onneks voidaan varmuudella sanoa, että viimeistään koulussa lapset sen oppii, mut nää asiathan ei toimi pelkästään järjen avulla. Mä ajattelin jakaa teidän kanssa sen, miten meidän esikoispoika oppi lukemaan, ja joitain vinkkejä jos tähän asiaan haluaa panostaa. Niinkun kaikessa, täytyy tietysti ottaa huomioon lapsen taidot, kyvyt ja kiinnostus, väkisin vääntämällä mikään ei onnistu.

Ensimmäinen askel on tietenkin kirjainten opettelu. Se on helppoo, luetaan vaan lapselle prinsessa-aakkosia vauvasta asti ja ostetaan kirjainmagneetteja joilla voi leikkiä. Lapsen voi pistää tuijottamaan netistä aakkoslaulua, ja pelaamaan Yle Areenan kirjainpelejä. Mutta lukemisen kannalta olennaista on se, että kirjaimille opetetaan myös niitä vastaavat äänteet. Eli T-kirjain ei ookaan ”tee”, vaan lyhyt ”t”. Sitten kun lapsi osaa kirjaimet ja vaikuttaa kiinnostuvan sanoista ja lukemisesta, niin voi alkaa opettamaan äänteitä. Meillä tää tapahtu 4-vuotiaana. Olennaista on se, että lasta ei pidä tähän pakottaa. Kun kiinnostusta löytyy, voi harjoitella yhdessä lyhyiden sanojen lukemista liu’uttaen yksittäisiä äänteitä yhteen. Kannattaa kirjasta lukemisen sijaan kirjottaa ne sanat isoilla kirjaimilla paperille, ettei hommasta tuu liian vaikeeta.

Kun kirjaimet ja äänteet ja niiden yhdistäminen on opetettu, on lähinnä vaan odotettava, koska lapsi ite hoksaa lukemisen idean. Siihen ei ainakaan meillä mennyt montaa viikkoa. Kannattaa lukea lapselle paljon, oppimista tapahtuu koko ajan, ja jonain päivänä huomaat, että lapsi osaa itekin lukea sen otsikon tai puhekuplan.

Meidän esikoinen oppi lukemaan puolisen vuotta sitten, 5-vuotiaana. Ekat ite luetut sanat löyty karkkipussin kyljestä :D. Kirjaimet tää neropatti osas jo 1-vuotiaana, mutta koska lukemisen opettelu ei kiinnostanu, niin seuraava askel tuli sitten vasta 3 vuotta myöhemmin. Ite opin lukemaan 4-vuotiaana, ja mun mielestä se johtuu siitä, että mulle luettiin joka päivä. Äiti luki lastenkirjoja, ja mummo Raamattua ja Aku Ankkaa. Sarjakuvat on oikeesti todella hyvä keino kannustaa lapsia lukemaan, koska luettavat pätkät on lyhyitä! On tärkeetä, että lapsi näkee miten mahtavaa lukeminen voi olla, ja millasia maailmoja se avaa; jokaiselle ihan erilaisen!

Kun eskari alkaa, me aiotaan tilata pojalle lahjaksi Tieteen Kuvalehti, koska se on todella kiinnostunu tekniikasta, avaruudesta ja luonnosta. Tieteen Kuvalehti oli mun mielilukemista kouluiästä lähtien, joten uskon että poikaakin kiinnostaa. Vähän niitä vaihtoehtoja iPadilla pelaamiselle, ja motivaatiota lukemisen treenaamiseen.

25726331253_4d72d54c9f_b

photo credit: Una tarde para la lectura via photopin (license)

Mä kokosin teille tähän postaukseen mainoslinkkeinä sellasia tarjouksia lasten lukemiseen liittyen, mitä ite oon hyödyntäny/aion hyödyntää. Näistä linkeistä saa siis tilattua ilmaiseksi luettavaa/saa jonkun tilaajalahjan kaupan päälle:

Vaukirja

Tästä tilasin ite just uusimmalle tulokkaalle ilmaisen tervetuliaispaketin postikulujen hinnalla, niitä on vissiin erilaisia, mut meidän paketissa mukana oli tosi kiva eläinten ääni-kirja, paksu pahvinen kurkistuskirja ja eläinkuvakirja. Nää oon tilannu jokaiselle lapselle syntymän jälkeen:

Vaukirja – Vauvan ikään sovitettuja kirjoja. Ilmainen tervetuliaispaketti!

Lasten satukirjasto

Tätä kokeiltiin heti kun tuli, lapset kuunteli varmaan kaikki kirjat läpi ja oppimispelit on ihan suosikkeja:

Tutustu Lasten Omaan Satukirjastoon.
Kokeile Satukirjastoa yksi kuukausi maksutta (norm. 8,90 euroa/kk).

Aku Ankka

Tää lähtee nyt just tilaukseen 😀

Disney-lastenlehdet nyt vain 29 euroa, alennus jopa -50 %.
Ankka-lehtien tilaajat saavat kaupan päälle näppärän Aku Ankka -kylmälaukun arvo 37,00.

Tieteen Kuvalehti

Tästä linkistä saa miesten kevyttoppiksen kaupan päälle: 2 numeroa Tieteen Kuvalehti -lehteä + Kevyttoppis vain 7,90€.

Tästä linkistä saa miesten kuoritakin kaupan päälle: 2 numeroa Tieteen Kuvalehti -lehteä + kuoritakki vain 6,90 euroa.

Muistakaa lukee lapsille!

Tiger-tuotekassin arvontaan Instagramissa pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa!  

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Miten opettaa lapsi lukemaan?

  1. Suomalainen Ekapeli on tosi kiva peli opetella kirjaimia ja äänteitä, kannattaa käydä kurkkaamassa!!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s