Kefiiri – tehokas ja halpa DIY probiootti

Mä oon nyt pari kuukautta juonu säännöllisesti ite ”kasvattamaani” maitokefiirijuomaa, ja se tosiaan on kohentanu mun vatsan toimintaa ja hyvinvointia. En oo ikinä ollu mikään perinteinen viherpiipertäjä (käytän sanaa ehdottoman positiivisessa merkityksessä), mutta sen jälkeen kun tutustuin tarkemmin probiootteihin alkuvuodesta, päätin että teollisten valmisteiden käyttö saa mun osalta riittää, kun parempiakin vaihtoehtoja on.

Vinkki: Testaa ensin kaupan valmiita kefiirijuomia, niin totut kefiirin makuun! Makuina löytyy esim. Valiolta vähäsokerisempi persikka ja makeempi vadelma!

Tutkimusten aikana opin, että monet teolliset maitohappobakteerivalmisteet ei oikeesti pääse edes suolistoon asti, vaan tuhoutuu ruoansulatusjärjestelmän myllerryksessä, eikä ne myöskään jää muokkaamaan suoliston bakteerikantaa, vaan kuolee melko nopeesti. Tästä aiheesta löytyy googlettelemalla paljon tietoa suomeksi ja englanniksi, joten go ahead jos kiinnostaa, mut lähteiden kanssa pitää olla tarkkana.

Päätin siis löytää mahdollisimman halvan ja tehokkaan luonnollisen probiootin lähteen, ja tutkimustyön tuloksena päädyin kefiiriin. Kerran sen hankittuaan sitä voi käyttää periaatteessa ikuisesti. Se lisääntyy jatkuvasti, eli voit jakaa sitä kaverille tai heittää ylimääräiset pois. Kefiirejä on erilaisia, mutta ite päädyin maitokefiiriin, koska tykkään maidosta ja se kuuluu osaksi ruokavaliota muutenkin.

Kefiirin valmistukseen kotona tarvii:

kefiirin siemeniä
maitoa
kannellisen lasipurkin
siivilän
muovisen lastan
kannellisen säilytysastian valmiille kefiirijuomalle

Kefiirin siemenet tilasin googlehakuun ekana ilmestyneestä saksalaisesta verkkokaupasta n. 20 eurolla, ja se tuli kotiin parissa viikossa hyvässä kunnossa. Alussa siemenet piti huuhdella siivilän alla kylmällä vedellä ja laittaa puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin pieneen määrään maitoa, ja eka satsi piti 2 vuorokauden päästä heittää pois varmuuden vuoks.


Kefiirijuoman valmistus on simppeliä: Kerran päivässä (tai joka toinen päivä) purkin sisältö kaadetaan siivilän läpi säilytysastiaan. Lastan tai lusikan avulla saa tiristettyä kaikki nesteet tehokkaammin. Siivilään jääneet kefiirinsiemenet huuhdellaan viileellä vedellä, ja laitetaan takaisin hyvin pestyyn lasipurkkiin maidon (ite laitan n. 0,5 l) kera, ja kansi päälle. Lasipurkki säilytetään huoneenlämmössä valolta suojattuna. Valmis juoma sekotetaan ja laitetaan halutessa viilenemään jääkaappiin. That’s it.


Jos haluaa hifistellä, niin kefiirisieni ei tykkää metallista, eli voi hankkia kaikki välineet muovisina. Ja kefiirin täytyy saada ilmaa, joten purkin ja kannen väliin voi laittaa suodatinpussin, varsinkin jos purkki on pieni. Maidoksi kelpaa vaan oikee maito, ja parhaita on raaka-, luomu- ja täysmaidot, mistä nyt sit tykkää.

Valmis kefiirijuoma maistuu vähän kirpeeltä viililtä. Sitä voi käyttää sellaisenaan tai esimerkiks kastikkeisiin, puuron seassa, ja erilaisiin smoothieihin. Ite oon laiska, joten blendaan sen vaan vähän paremman makuseks Valion kefiirijuomalla. Enkä tosiaan koristele yrteillä.

Kefiiri on myös erittäin kätevä lemmikki. Se on helppohoitonen, sille ei helposti allergisoidu, ja sen voi laittaa loman ajaks vaan jääkaappiin odottamaan kotiinpaluuta. Unohda hamsterit ja kotilot ja ota kefiiri!

Ootko jo kefiirin omistaja, tai onko sulla muita hyviä vinkkejä probioottien lähteeksi?

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kefiiri – tehokas ja halpa DIY probiootti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s